Republic of the Philippines
DEPARTMENT OF FINANCE

Roxas Boulevard Corner Pablo Ocampo, Sr. Street
Manila 1004

DOF OPINION NO.

MS. JANET D.G. MORISHITA

JPI Technologies Training and
Services Inc.

JM Square Building., M. De Leon
Street., Poblacion, Sta. Maria
Bulacan

SUBJECT: Request for Review of Bureau of Internal Revenue Ruling
No. SH30-0583-2020 dated 06 October 2020

Dear Ms. Morishita:

This refers to the subject letter dated 10 December 2020 (“Request for Review”),
which you filed with this Department requesting the review of Bureau of Internal
Revenue ("BIR") Ruling No. SH30-0583-2020 dated 06 October 2020, denying JPI
Technologies Training and Services, Inc. (“JPI TTSI”) request for exemption from
income tax on its income as a non-stock, non-profit educational institution
under Section 30(H) of the National Internal Revenue Code (“NIRC”) of 1997, as
amended.

JPI Technologies Training and Services, Inc. (“JPI TTSI”) represents that it is a
non-stock, non-profit educational institution engaged in providing training and
education programs for the development of [the] Filipino people, to become [a]
world class manpower, technicians and entrepreneurs.

On 11 October 2019, JPI TTSI filed with the Bureau of Internal (“BIR”) an
application for issuance of a certificate of tax exemption in favor of a non-stock
and non-profit educational institution within the purview of Section 30(H) of the
National Internal Revenue Code (“NIRC”) of 1997, as amended.

As part of the documentary requirements submitted, JPI TTSI’s Corporate
Treasurer certified under oath that the organization’s “trustees do not receive
any compensation, except reasonable per diems, and that any trustee who is also
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an officer of the Corporation in no case his/her total yearly compensation
exceeds ten (10%) percent of the net income before income tax of the
corporation during the preceding year. Any compensation to such trustee/officer
is granted by the vote of the members representing at least a majority of the
membership at a regular [or] special member’s meeting.”

On 10 November 2020, JPI TTSI received BIR Ruling No. SH30-0583-2020 dated
06 October 2020 denying its application for tax exemption under Section 30(H)
of the NIRC. The pertinent portion of BIR Ruling No. SH30-0583-2020 provides:

In the submitted documents of JPI TECHNOLOGIES TRAINING AND
SERVICES, INC. it was disclosed that the Board of Trustees are
entitted to reasonable per diems. The Treasurer’s
Affidavit/Certification shows that the Trustees may receive
reasonable per diems. The giving of per diems to the members of
the Board of Trustees is considered as distribution of equity
(including the net income) of JPI TECHNOLOGIES TRAINING AND
SERVICES, INC. This is a form of private inurement which the law
prohibits in the organization and operation of a non-stock, non-
profit corporation. This act violates the requirement that no part of
the netincome or assets of the corporation shall inure to the benefit
of any individual or specific person. Thus, JPI TECHNOLOGIES
TRAINING AND SERVICES, INC. cannot be qualified as a non-stock,
non-profit educational institution under Section 30(H) of the NIRC.

Aggrieved, JPI TTSI filed the instant Request for Review.

In its Request for Review, JPI TTSI argues the following in support of its position
that it is a non-stock, non-profit educational institution which is exempt from
income taxes under Section 30(H) of the NIRC, as amended, to wit:

a. JPI TTSI is a non-stock and non-profit educational institution
because it does not have a capital stock divided into shares nor is
it authorized to distribute to its members dividends or allotments
of the surplus profits on the basis of shares held by its members;

b. JPI TTSI's income is actually, directly and exclusively used for
education purposes. Any income incidentally derived from its
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activities and from the accumulation of its funds is entirely
devoted in furtherance of its purpose.

We disagree with JPI TTS.

The 1987 Constitution exempt all revenues and assets of non-stock, non-profit
educational institutions from taxes provided that they are actually, directly, and
exclusively used for educational purposes, as follows:

SECTION 4. (1) The State recognizes the complementary roles of
public and private institutions in the educational system and shall
exercise reasonable supervision and regulation of all educational
institutions.

XXX

(3) All revenues and assets of non-stock, non-profit educational
institutions used actually, directly, and exclusively for educational
purposes shall be exempt from taxes and duties. Upon the
dissolution or cessation of the corporate existence of such
institutions, their assets shall be disposed of in the manner provided

by law.
XXX

The Constitutional exemption is reiterated in Section 30 (H) of the National
Internal Revenue Code (NIRC) of 1997, as amended, which states that non-stock
and non-profit educational institutions are one of the entities exempt from

income tax.

Further, BIR Revenue Memorandum Order (RMQ) No. 44-2016% explained that
there are two requisites that must be followed for the constitutional exemption

to be enjoyed, to wit:

(1) The school must be non-stock and non-profit; and

(2) The income is actually, directly and exclusively used for
educational purposes. There are no other conditions and
limitations.

125 July 2016.
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In the case at bar, JPI TTSI failed to prove that it is a non-profit educational
institution and that its income is used actually, directly and exclusively used for
educational purposes.

In CIR v. St. Luke’s Medical Center, Inc.?, the word “non-profit” means that “no
income or asset accrues to or benefits any member or specific person, with all
the netincome or asset devoted to the institution’s purposes and all its activities
conducted are not for profit”.

Moreover, the Supreme Court in the case of La Sallian Educational Innovators
Foundation (De La Salle University-College of St. Benilde) Inc. v. Commissioner of
Internal Revenue® declared that the educational institution must present
adequate proofto be eligible for tax exemption under Section 30 (H) of the NIRC,
to wit:

Furthermore, a simple reading of the Constitution would
show that Article XIV, Section 4 (3) does not require that the
revenues and income must have also been earned from
educational activities or activities related to the purposes of
an educational institution. The phrase "all revenues" is
unqualified by any reference to the source of
revenues. Thus, so long as the revenues and income are
used actually, directly and exclusively for educational
purposes, then said revenues and income shall be exempt
from taxes and duties.

In the instant case, petitioner Foundation firmly and
adequately argued that none of its income inured to the
benefit of any officer or entity. Instead, its income has been
actually, exclusively and directly used for performing its
purpose as an educational institution. (emphasis supplied)

JPI TTSI’s Treasurer certified, under oath, that its Board of Trustees receives a
reasonable amount of per diem, to wit:

“Trustees do not receive any compensation, except
reasonable per diems, and that any trustee who is also an

2 G.R. No. 1959089, 195960, [September 26, 2012], 695 PHIL 867-895).
3 G.R. No. 202792, 27 February 2019.
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officer of the Corporation in _no case_his/their total yearly
compensation exceeds ten (10%) percent of the net income
before income tax of the corporation during the preceding
year. Any compensation to such trustee/officer is granted by
the vote of the members representing at least a majority of
the membership at a regular [or] special member’s
meeting.”

As held in our previously issued opinions?, per diem/honorarium per se is not
prohibited, so long as the same is subject to proper liquidation or
reimbursement procedures, such as the case of transportation allowances doled
out to trustees to attend meetings. These are considered as legitimate and
reasonable expenses incurred in furtherance of the duties and responsibilities
of the organization, and ultimately, the objectives of the organization.>

Under RMO 44-2016, one of the requirements for an educational institution
applying for a tax exemption is the submission of an original copy of a
Certification under oath of the Treasurer as to the amount of the income,
compensation, salaries or any emoluments paid to its trustees, officers and
executive officers.®

However, in the case at bar, JPI TTSI was unable to demonstrate through its
submitted documents that the per diem its trustees received was reasonable
and commensurate to the performance of the tasks needed of them. It bears
emphasis that in determining the reasonableness/unreasonableness of the per
diem given by JPI TTSI, it is not sufficient to consider the amount of the per diem
but also the relevant and surrounding circumstances that necessarily influence
the appropriateness thereof.

As such, if any income or assets of the organizations are unfairly or unreasonably
benefiting, either directly or indirectly, individuals who have a close relationship
with the organization, the same will be considered as private inurement which
will disqualify the entity from tax exemption. Any form of private inurement
would disprove claims that the educational institution is non-profit and that its

* DOF Opinion Nos. 005-2019, 005-2020, and 009-2020.

5 Id., In these cases, the trustees receive emoluments of Two Thousand Pesos (PhP2,000.00) to cover travel
expenses to and from the meeting venue. These emoluments are valid and are not considered as inurement,
provided that they are subject to proper liquidation and reimbursement procedures.

€ Section 2(c) of RMO 44-20186, 25 July 2016.
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income or assets are used actually, directly and exclusively for educational
purposes.

As discussed, Section 4(3), Article XIV of the 1987 Constitution imposes certain
conditions to avail of the exemption. An educational institution, by reason alone
of its registration as a non-stock corporation, is not ipso facto exempt from
income tax. It must still prove that its assets and revenues do not accrue to or
benefit any member or specific person, and are actually, directly, and exclusively
used for educational purposes.

It is worth reiterating that laws allowing tax exemptions are construed
strictissimi juris because tax exemptions restrict the collection of taxes
necessary for the existence of the government.’

Lastly, JPI TTSI alleges that granting it does not qualify as a non-stock, non-profit
educational institution under Section 30 (H), it should not be treated as an
ordinary corporation subject to 30% income tax rate, but as a proprietary
educational institution subject to 10% rate under Section 27(B) of the NIRC, as
amended, to wit:

(B) Proprietary Educational Institutions and Hospitals.—
Proprietary educational institutions and hospitals which are
nonprofit shall pay a tax of ten percent (10%) on their
taxable income except those covered by Subsection (D)
hereof: Provided, that if the gross income from ‘unrelated
trade, business or other activity’ exceeds fifty percent (50%)
of the total gross income derived by such educational
institutions or hospitals from all sources, the tax prescribed
in Subsection (A) hereof shall be imposed on the entire
taxable income.

As regards the applicability of the reduced rate of 10% for proprietary
educational institutions, this Office is of the view that the same is a proper
subject of an audit by the BIR to determine whether the requisites under Section
27 (B) of the NIRC, as amended, are present.

’ Commissioner of Internal Revenue v. Court of Tax Appeals and Young Men’s Christian Association of the
Philippines, Inc.
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In view of the foregoing, this Office denies the Request for Review. Kindly note
that this ruling is being issued on the basis of the foregoing facts as represented.
However, if upon investigation, it will be disclosed that the facts are different,
then this ruling shall be considered as null and void.

Thank you.

Very Truly Yours,

CARLOS G. DOMINGU£EZ
Secretary of Finance
JAH 27 100
CcC Hon. Caesar R. Dulay
Commissioner
Bureau of Internal Revenue

BIR National Office Building
BIR Road, Diliman, Quezon City
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