Republic of the Philippines
DEPARTMENT OF FINANCE

Roxas Boulevard Corner Pablo Ocampo, Sr. Street
Manila 1004

pororiNioNN0.008 . 2022

MR. RICHARD J. NETHERCOTT
Independent Electricity Market Operator
9F Robinsons Equitable Tower,

ADB Avenue, Ortigas Center, Pasig Clty

SUBJECT: Request for Review of Bureau of Internal Revenue Ruling
No. OT-323-021 dated 24 August 2021

Dear Mr. Nethercott:

This refers tothe subject letter dated 14 October 2021 (“Request for Review”),
filed with this Department requesting thepartial review of Bureau of Internal
Revenue ("BIR") Ruling No. OT-323-021 dated 24 August 2021, relative to
yourrequest for exemption from income tax under Section 30(F) of the
National Internal Revenue Code (“NIRC”) of 1997, as amended.

Independent Electricity Market Operator (“IEMOP”)represents that it is a non-
stock, non-profit business league engaged in the management and operation
of the market for the wholesale purchase of electricity and ancillary services in
the Philippines (Wholesale Electricity Spot Market or “WESM”),and engaged in
services related to the same, in accordance with Republic Act No 9136.

On 10 October 2018, IEMOP filed with the Bureau of Internal (“BIR”) a request
for ruling seeking confirmation of the tax status of IEMOP, and the implications
of the transfer of assets and liabilities from the Philippines Electricity Market
Corporation to IEMOP. A second request was also submitted on the same day,
relative to the taxation of the transaction in the WESM.

On 17 September 2021, IEMOP received BIR Ruling No. OT-323-021 dated 24
August 2021. The BIR ruled as follows:

1. IEMOP cannot qualify as an income-tax exempt business league under
Section 30(F) considering the nature and purposes of its incorporation;
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2. Accordingly, IEMOP is subject to income tax under Section 27 of the Tax
Code, and consequently, to withholding tax under Section 57 of the same
Code;

3. IEMOP’s income from its properties and for activities conducted for profit
is subject to income tax;

4. The payments received by IEMOP that are earmarked for other entities
are not part of its gross income;

5. IEMOP, as an income payer, is constituted as a withholding agent;

6. The Customer/Buyer shall be the withholding tax agent for energy sold
and paid through the WESM, while both the Customer/Buyer and
Generator/Seller shall be the withholding tax agents for the Market Fees
collected by IEMOP.

7. IEMOP, as an employer, is subject to final tax imposed on fringe benefits
furnished its employees;

8. All the funds received by IEMOP for its own account as a result of its
administration and operation of the WESM are subject to Value-added
tax (VAT);

9. Funds received by IEMOP intended and actually earmarked for other
entities are not included as part of IEMOP’s gross receipts;

10.Transactions for the supply of energy and ancillary services made through
the WESM shall be subject to the requirements of Section 237 of the Tax
Code;

11.IEMOP is not exempt from pass-on VAT on its purchase of goods and
services;

12.The use of the GMR to account for the zero-rated sales is proper;

13.The transfer of assets and liabilities from the Philippine Electric Market
Corporation (PEMC) to IEMOP is not subject to income tax, VAT, DST, and
donor’s tax; and

14.The electricity purchased by renewable energy (RE) developers through
WESM, if any, that is subsequently sold to WESM shall be generally
subject to VAT.

Disagreeing with certain points of the ruling, IEMOP filed this Request for
Review and submits the following issues for resolution:

1. Whether or not IEMOP is an exempt corporation under Section 30 of the
Tax £dde, and in relation thereto:
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a.

Whether the Market Fees collected by IEMOP from Market
Participants to defray the cost of the operation of the WESM is
subject to income tax, and consequently, to withholding tax?
Whether or not the net settlement surplus (NSS) amounts
generated in the course of the settlement of transactions in the
WESM is part of the gross income of IEMOP for purposes of
taxation?

Whether or not the remittance by IEMOP to PEMC of a portion of
the Market Fees it collects from the trading participants is subject
to taxation?

In its Request for Review, IEMOP argues the following in support of its position
that it is a non-stock, non-profit business league exempt from income taxes
under Section 30(F) of the NIRC, as amended, to wit:

1. IEMORP is a tax-exempt corporation under Section 30 of the Tax
Code:

da.

IEMOP is a non-stock and non-profit corporation as stated in
its Articles of Incorporation, with responsibilities as Market
Operator of the WESM set out in the WESM Rules?; and

The activities of the IEMOP as Market Operator are conducted
not for profit and are intended to promote the interest of the
WESM and the WESM participants;

2. The Market Fees collected by IEMOP from WESM participants are
not subject to income tax and, consequently, to withholding tax:

a.

The collection of Market Fees is provided for in Section 30 of
Republic Act No. 9136, otherwise known as the Electric Power
Industry Reform Act (EPIRA Law); and

The Market Fees collected by IEMOP from WESM participants
constitute capital, rather than income, and thus, are not
taxable;

3. The net settlement surplus (NSS) are funds earmarked for other
entities and do not form part of the gross income of IEMOP as the
Market Operator of the WESM; and

! WESM Rules (Last amended per DOE Department Circular No. 2021-10-0034 dated 12 October 2021 .
regarding enhancements to the rules change process). https://www.wesm.ph/library/downloads/view-
download/documents/enhanced-wesm-design/market-rules-and-manuals dated 29 December 2021 and

access

“on 5 January 2022.
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4. The remittance by IEMOP of a portion of the Market Fees it
collects to PEMC to cover the latter’s cost of governing the WESM
is not subject to tax.

We deny the Request for Review of BIR Ruling No. OT-323-021.

1. IEMOP is not an income-tax exempt business league under Section 30(F) of
the Tax Code, as amended

IEMOP failed to prove that is an income tax exempt business league under
Section 30 (f) of the of the Tax Code, as amended. The provision states:

“Sec. 30. Exemption from Tax on Corporations. — The following
organizations shall not be taxed under this Title in respect to income
received by them as such:

“(F) Business league, chamber of commerce, or board of trade, not
organized for profit and no part of the net income of which inures to the
benefit of any private stakeholder or individual;”

In accordance with Revenue Memorandum Order No. 64-20192, in determining
whether or not a corporation falls within the contemplation of the categories of
income tax-exempt corporation under Section 30, reference shall be made to
Section 31 or Revenue Regulations (RR) No. 02-40° (Income Tax Regulations)
dated February 10, 1940 which describes these corporations an their respective
operations.

Section 31 of RR No. 02-40 defines business leagues exempt from income tax as
follows:

“SECTION 31. Business leagues. — A business league is an association of
persons having some common business interest, which limits its activities
to work for such common interest and does not engage in a regular
business of a kind ordinarily carried on for profit. Its work need not be
similar to that of a chamber of commerce or board of trade. If it engages
in a regular business of a kind ordinarily carried on for profit, the fact that

2 Dated July 24, 2019
3 Dated February 10, 1940
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the business is conducted on a cooperative basis or produces only
sufficient income to be self-sustaining, is not ground for exemption. xxx”

RMO No. 34-2019 reiterates this and enumerates the following characteristics
of a business league qualified for the income tax exemption under Section 30(f),
to wit:

a. Organized as a business league, chamber of commerce, or board of
trade;

b. Operated as an association of persons having some common
business interest, which limits its activities to work for such
common interest;

c. It does not engage in a regular business of a kind ordinarily carried
on for profit;

d. Itis non-profit;

e. No part of its net income or asset shall belong to or inures to the
benefit of any member, organizer, officer or any specific person

As correctly pointed out by the BIR, from the definition of a “business league,”
IEMOP cannot qualify as such considering the nature and purposes of its
incorporation. Its primary purpose under its Articles of Incorporation state:

“PRIMARY PURPOSE

“Manage and operate the market for the wholesale purchase of electricity
and ancillary services in the Philippines (the Wholesale Electricity Spot
Market or the “WESM”) and engage in services related to the same, in
accordance with Republic Act No. 9136 including its implementing rules
and regulations, the rules promulgated to govern the operations of the
WESM (the “WESM Rules”), including their respective amendments and
such other laws, rules and regulations, which may be enacted hereafter
that shall govern the WESM, and in an efficient, competitive, transparent
and reliable manner, with the end view of improving the trading, delivery
ad provision of electricity and ancillary services to the Philippine Electric
Indystfy Participants.”
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Congruently, nothing in Rule 1.3.1 of the WESM Rules state that it is responsible
for the operation of an association of the industry players or the promotion of
the interest of the latter.

It is very clear that the various Market Participants such as trading participants,
network service providers, ancillary service providers, metering service
providers, and system operators, while all registered as WESM members, cannot
be said to have a common business interest with IEMOP, or the other market
players. The primordial reason for their registration for membership is for them
to access (inject or withdraw) electricity in the WESM*.

Accordingly, we do not agree with the argument that the IEMOP is akin to what
the Information Technology and Business Process Association of the Philippines
Inc. (IBPAP) is to the IT-Business Processing Office Industry. The glaring
difference between the operations of IEMOP (i.e. market operation) and IBPAP
(i.e. national organization of members of the eServices industry) cannot support
the former’s argument.

Registration as non-stock and non-profit corporation does not automatically
exempt a subject corporation from income tax under Section 30 of the Tax Code.
A corporation has to also meet the specific conditions based on the corporate
purpose and actual operations under each item of Section 30 to be exempt.

It is worth reiterating that laws allowing tax exemptions are construed
strictissimi juris because tax exemptions restrict the collection of taxes
necessary for the existence of the government.”

2. The Market Fees collected by IEMOP from WESM participants are subject
to income and withholding tax. However, the operations of IEMOP should
result to no taxable income.

Not falling within the purview of an income tax-exempt business league under
Section 30(F) of the Tax Code, as amended, the Market Fees collected by IEMOP
from WESM Members are subject to income and withholding tax. However,
pursuant to under the EPIRA law, the WESM Rules, and the Operating

4 Rule 2.2.4.2 of the WESM Rules.
> Commissioner of Internal Revenue v. Court of Tax Appeals and Young Men’s Christian Association of the
Philippines, Inc.
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Agreement between the PEMC and the IEMOP®, its operations should not result
to any taxable income.

Rule 4 of the EPIRA Law IRR defines “Market Fees” as “charges imposed on all
market members by the Market Operator to cover the cost of administering and
operating the WESM.” Section 2.10.4 of the WESM Rules provide that the
components of the market fee shall be:

a. Registration fees, comprising an annual fee payable by each WESM
member for the category or categories in which they are registered;

b. Metering fees to recover the Market Operator's budgeted revenue
requirements for the collection, storage and processing of metering
data; (c) Billing and settlement fees, to recover the Market
Operator's budgeted revenue requirements for providing the
billing and settlements service, as described in chapter 3;

¢. Administration fees, to recover the remainder of the Market
Operator's budgeted revenue requirements not covered by (a), (b),
(c) and (d); and

d. Costs reasonably incurred by the PEM Board and the committees
and working groups that the PEM Board appoints under the WESM
Rules.

Additionally, the Guiding Principles under the Operating Agreement between
PEMC and IEMOP provide that the “Market Operator shall operate the WESM

on a non-profit basis.”

The Rules also provide how the remaining settlement surplus shall be treated,
to wit:

“3.13.12. Treatment of Remaining Settlement Surplus
“3.13.16.1. If the transactions required by Clauses 3.13.14.2 (a), (b) and
(d), in aggregate, result in a surplus or deficit remaining, this will be known

as the net settlement surplus or settlement deficit.

“3.13.12.2 The net settlement surplus or net settlement deficit:

6 Dated September 19, 2018
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(a) May be flowed back to the WESM Participants in accordance with the
procedures to be developed under 3.13.12.3, or may be used by the
Market Operator to establish and support the market for financial
transmission rights subject to the approval of the PEM Board; and

(b) Shall be clearly accounted for and taken into account when setting the
allowable charges under any regulatory instruments applying to the
Market Operator.”

From the above, no net taxable income should be incurred by IEMOP as the
Market Fees collected by it shall be expensed out anyway to answer for
operating and administration costs.

3. The net settlement surplus (NSS) form part of the gross income of IEMOP
as the Market Operator of the WESM

As to the NSS, the BIR ruled that like the market fees collected, “these monies
flow into IEMOP as part of its operations, benefitting the corporation, and
having the discretion on how to apply the net settlement surplus, they shall
form part of the corporation’s gross income subject to income tax.”

IEMOP stressed that the BIR hinged their ruling on Section 3.13.16 of the WESM
Rules, as amended by Department of Energy Circular No. 2004-07-008, which
provides that the NSS may be retained by the Market Operator to fund deficit
as a result of transactions; flowed back to the Market Participants; or used by
the Market Operator to establish and support the market for Financial
Transmission Rights subject to the approval of the PEM Board. To IEMOP, the
WESM Rules having been amended further by DOE DC 2021-03-00077 and the
phrase “May be retained by the Market Operator, to fund deficit as a result of
transactions required in clauses 3.13.14” in Section 3.13.12.2 having been
deleted, the discretionary use of the NSS has already been eliminated.

We find no cogent reason to reverse the BIR’s ruling on this matter. The
argument raised is of no moment as there is still discretion on the use of the
NSS. The Market Fees, from where the NSS comes from, is income in the hands
of IEMOP. Being such, any excess shall remain to be part of the gross income of
IEMOP as these benefit the corporation and IEMOP remains to have discretion
as to how to apply the same.

7 Amended on March 16, 2021.
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In the instance that these are “flowed-back” to Market Participants, the same
must be expensed out by IEMOP and taxed in the hands of the recipient Market
Participant.

Necessarily, we have to uphold the BIR’s ruling on the matter that the same shall
form part of the IEMOP’s gross income and shall be subject to income tax on the
part of IEMOP.

On the issue on the taxation of the remittance of IEMOP to PEMC of the latter’s
share in the Market Fees collected from WESM participants, the matter should
have been raised in the first instance with, and ruled upon by the BIR before it
can be raised to the Department on review. We regret to inform you that we
cannot rule on the matter.

In view of the foregoing, this Office denies the Request for Review of BIR Ruling
No. OT-232-021. Kindly note that this ruling is being issued based on the
foregoing facts as represented. However, if upon investigation, it will be
disclosed that the facts are different, then this ruling shall be considered as null
and void.

Thank you. & DEPARTMENT OF FINANCE

Republic of the Philippines

L L

Secretary of Finance

HAY 17 2022 -

CcC Hon. Caesar R. Dulay
Commissioner
Bureau of Internal Revenue
BIR National Office Building
BIR Road, Diliman, Quezon City
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